Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Paradise Kiss

 

Paradise Kiss (TV, 2005)

パラダイス・キス

Hossz: 12 rész
Műfaj: romantikus, dráma, hétköznapi, shoujo

Rendezte: Kobayashi Osamu
Eredeti manga: Yazawa Ai
Írta: Kobayashi Osamu
Karakter dizájn: Yuki Nobuteru
Zene: Sano Hiroaki
Stúdió: Madhouse Studios

paradisekiss.jpg paradise kiss image by sailorjupitergirl

Hayasaka Yukari végzős középiskolás lány. Szabadidejét a tanulás tölti ki, és a záróvizsgákra való készülés, semmi más nem érdekli. Egy nap egy veszélyes kinézetű fiú szólítja le az utcán. Yukari menekülőre fogja a dolgot, sikertelenül. Nem sokkal később egy pincehelyiségben találja magát, néhány különös szerzet társaságában. A meglehetősen extrém kinézetű fiatalok a Yazawa művészeti iskola tanulói: Arashi, a punk zenész, Isabella, a megtévesztésig nőnek kinéző férfi, és a gyerekes, rózsaszín angyalra hasonlító Miwako. A pince pedig a stúdiójuk, ahol nap mint nap saját tervezésű ruhákat készítenek Paradise Kiss márkanév alatt. Épp az iskola hagyományosan megrendezésre kerülő divatbemutatójára készülnek, és Yukari személyében találtak rá a tökéletes modellre. Yukari hallani sem akar a dologról, és otthagyja a furcsa társaságot.
Másnap Yukarit egy fiatal férfi várja az iskola előtt. A sármos, különös kisugárzású férfi Koizumi George, a Paradise Kiss vezetője. És Yukari lassanként engedve a karizmatikus George vonzerejének és a többiek határozottságának elfogadja a felkérést, és hamarosan a divat, a modellek, és a szerelem világában találja magát.

A Paradise Kiss különleges atmoszférával és szereplőkkel rendelkező történet a fiatalságról, a lázadásról és útkeresésről, a divat csillogó világával fűszerezve. Yazawa karakterei sajátos stílussal és erős kisugárzással rendelkeznek, az első perctől kezdve megteremtik a sorozat egyedi, egzotikus légkörét.
Az átlagos romantikus drámákhoz képest a Paradise Kiss egészen eltérő megközelítésben mutatja be a történetet. A ParaKiss történetvezetése gyors, mozgalmas, és amíg a legtöbb hasonló témájú anime szereplői hibáik ellenére is feltétlenül kedvelhetőek, addig a ParaKiss szereplői sokszor kifejezetten antipatikusak. De éppen a gyors történetvezetés, és a szereplők reális viselkedése adja meg a sorozat sajátos, pezsgő hangulatát. Az egyedi megjelenés, extravagáns ruhák, élénk színek, különleges szereplők elsőre szürreális légkört teremtenek, de hamarosan mind a szereplők, mind a történet megdöbbentően valóságossá válnak.
Yukari helyzetébe bizonyára sok japán (és nem japán) fiatal kerül, és a sorozat hihetően ábrázolja helyzetét, érzelmeit. Ahogy Yukari esetén a lázadás, felnőtté válás adja a konfliktust, úgy George esetén a művészlélek dilemmája, az önmegvalósítás és a valóság korlátai közötti feszültség kerül előtérbe, és a többi szereplőnek is saját története van, melyek egybefonódnak és egymást alakítják. Yukari az anime során fokozatosan ráébred, hogy az álmok világából vissza kell szállnia a földre, meg kell találnia a középutat, és felelősséget kell vállalnia cselekedeteiért. Az álomvilág helyett a valóság pedig gyakran keserédes, ami sok nézőnek talán csalódást is okoz a végére. De az anime középpontjában nem is a romantika áll, hanem a jellemfejlődés, és ezen a téren a ParaKiss valóban kitűnően helytáll.

A sorozat egyetlen jelentős hátránya talán a rövidség, ami keretek közé szorítja a szereplők megismerését és megkedvelését. Több mellékszereplőre érezhetően nem jut elég idő, de aki hiányokat érez ezen a téren, olvassa el kiegészítésképpen a mangát is.
Az anime egyébként meglehetősen hűen követi a manga történetét, de kisebb eltérések akadnak, akárcsak a karakterdizájn terén. Az animációra viszont nem lehet panasz, a vibráló színek, éles, részletes vonalak, erős kontrasztok, lélegzetelállítóan kidolgozott ruhaköltemények nagyszerű vizuális élményt nyújtanak. 

A Paradise Kiss világa szorosan kapcsolódik Ai Yazawa mangaka korábbi, Gokinjo Monogatari című mangájához, és annak több szereplője is visszaköszön a ParaKiss mangában és az animében egyaránt. Többek között a Gokinjo Monogatari főhősnője, Mikako, aki Miwako nővére, vagy a Happy Berry márkanév.
Külön említést érdemel a nagyszerű opening és ending. A "Lonely in Gorgeous" Kawase Tomoko ("Tommy february6") előadásában a szemkápráztató animáció kíséretében tökéletesen illik az animéhez, az ending pedig igazán őrült befejezést garantál az anime teljesen egyedi SD karaktereivel, és Franz Ferdinand "Do You Want To" című számával.

A ParaKiss tehát cseppet sem szokványos, visszafogott shoujo anime, sőt, kifejezetten merész tartalmát és külsejét tekintve is. Éles vonalaival, erős színeivel, szélsőséges érzelmeivel, lendületességével igazán érdekes színfolt az animék világában, felnőttebb témáinál fogva elsősorban az érettebb női közönség számára.