Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DURARARA!!!

  Ismét egy kacifántos darab Ryohgo Narita light novel sorozatából, ami közvetetten kapcsolódik az író egy másik szerzeményéhez, a Baccano!-hoz. Nincs történeti kapcsolat, de ahogy visszagondolok a Baccanora és most a Durarára, eszembe jut egy elmélet, miszerint: "A Földön bárki kapcsolatba hozható bárkivel egy ismeretségi láncon keresztül, vagyis bárki maximum 5-6 emberen keresztül el tud jutni bárki máshoz a Földön." Hihetetlennek tűnik, de mégis van benne valami. Talán pont ezzel az elmélettel tudtam leírni a legpontosabban mind a két anime kezdeti hangulatát.

Rövid Összehasonlítás
Megnyugtatok mindenkit, aki próbálkozott a Baccanoval és túl bonyolultnak találta, ahhoz képest a Durarara egy jóval könnyebben követhető és értelmezhető darab. Nincsenek nagy időben ugrálások és helyszínt sem változtat. Végig egyetlen tokiói városrészben, Ikebukuroban játszódik. Könnyebben emészthetőségéhez hozzá tartozik az is, hogy tartalmaz ugyan durva és véres jeleneteket, de mégis egy fiatalabb korosztályt céloz meg.

Történet
Ismét nincs egyszerű dolgom a történettel, mivel itt nem tudok kiemelni egy fő szálat, vagy 3 rész történetet (mint a Baccanonál), mert itt tényleg minden összefügg. Rengeteg szereplő van és mindenkinek különleges és egyéni története van.

A történet elején egy fiú, Ryuugamine Mikado felköltözik a városba, hogy ismét együtt járhasson középiskolába egy régi barátjával, Kida Masaomi-val. A fiúk gyerekkoruk óta ismerik egymást, és a távolság sem jelentett problémát a barátságuknak, az internet segítségével tartották a kapcsolatot. Mikado érkezése első napján rengeteg embert ismer meg Kida barátai és ismerősei közül. A vidékről felköltözött fiút igencsak érdekli a városi élet, főleg az Ikebukuroi bandák, amik igen nagy hírnévre tettek szert, főleg a Dollars nevű szervezet. Arról is rengeteg pletyka kering, hogy sokan tűnnek el a városban és ezeket az eltűnéseket kapcsolatba hozzák a különböző bandákkal. Nem is olyan egyszerű a városi élet, főleg nem akkor, amikor feltűnik egy városi legenda, a "Fej nélküli Motoros".

A fej nélküli lovas lovát motorra cserélte (tényleg!) és érdekes fordulat, hogy a motorosunk egy nő! Celty Sturlusonvégrehajtóként dolgozik a városban, különböző megbízásokat kap, például elrabolt embereket ment meg. De elsősorban eltökélt szándéka, hogy megtalálja az elveszett fejét. Celty a feje nélkül is tökéletesen lát, hall és érzékel, nem is az esztétikai kinézete motiválja a feje visszaszerzésében, hanem az elveszett emlékeit akarja visszakapni, amiről úgy gondolja, hogy a fejében vannak. Csak azt az egyet tudja, hogy a városban van valahol. Celty múltja még így foszlányokban is érdekes, így nem tudhatjuk, mi történne, ha visszakapná a fejét… De nem csak ő az egyetlen „szörnyetege” a városnak… egy "Metsző" nevű gyilkos szedi áldozatait és a végére bonyolódik a helyzet, mert egy banda háborúhoz közeledünk…

További szereplők
Izaya Orihara: Egy igen különc fiú, aki a gimnázium óta élethalál harcot vív Shizuo Heiwajimaval. Különböző megbízásokat ad Celty-nek és elég sok szál fut össze a kezében és olyan karakter, aki a háttérből irányítja a dolgokat. Ő tipikusan az, akiről egészen a végéig nem tudod eldönteni, hogy a jó vagy rossz oldalon áll. De azt is biztos, hogy nem normális a srác.
Shizuo Heiwajima: Igaz, ebben a sorozatban mindenkinek van valami beütése, de Shizuo kifejezetten nem százas! Izayát az első pillanattól kezdve agyon akarja verni, és iszonyatos mennyiségű adrenalin szintjének köszönhetően bármit felemel és bármit kiszakít a helyéről, hogy hozzávágja ahhoz, aki éppen felidegesítette. Viszont nagyon jó kapcsolatban van Celty-vel és Kidával is.
Shinra Kishitani: Egy illegálisan dolgozó orvos. Ellátja az olyan sérülteket, akik nem akarnak kórházba menni a sérüléseikkel. Közben pedig együtt él Celty Sturlusonnal és szerelmes a lányba… kissé furcsa ízlése van.
Anri Sonohara: Mikado és Kida osztálytársa, egy csendes és visszahúzódó lány, akibe Mikado hamar beleszeret. De ez a csendes lány múltjában és szívében több titkot rejt, mint gondolnánk.

Összegzés
Sok szokatlan ember gyűlt össze egy rakáson, és a "fejetlenség" néha már zavarba ejtő, de a végére azért összeáll a dolog. Az emberi kapcsolatok igazán érdekesek a sorozatban, de ami mégis valahol fő vonala a történetnek, az a "szerelem"! Szereplőink végtelenül szerelmesek… - ilyenkor kezdem elhinni, hogy a szerelem tényleg betegség! – és szerelmük tárgya nem biztos, hogy "tökéletes", nincs teste vagy épp feje, de… ők így boldogok.

Ajánlás
Akiknek tetszett a Baccano, azoknak mindenképpen ajánlom. Azon felül pedig olyanoknak, akik szeretik a kicsit elvontabb, de elgondolkodtató darabokat. A grafika szép, ugyanaz, mint a Baccano, Lain, Noein és Colorful esetében. A zene érdekes itt-ott, de a hangulatteremtésre tökéletes. A karakterek nagyon őrültek, nagyon egyediek és mind szerethető valamiért. 2010 toplistáiból biztos, hogy kihagyhatatlan, így mindenképpen érdemes megnézni!