Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Avatar the last airbender

  Előszó: Előre leszögezném, hogy ez a sorozat nem a japánok keze munkája, hanem amerikai-kínai együttműködésben készült a Nickelodeon támogatásával, így nem tekinthető egyértelműen animének. Története egy kínai mitológia elemeket tartalmazó fantasy. Rajztechnikája nyomokban magán viseli az amerikai rajzfilmek sajátosságait (a karakterdesign-on látni egy kicsit), de sokkal hangsúlyosabb az animés, japán rajzfilmek hatása.

Világkép: Az Avatar története egy fantasy világban játszódik. Ezt a világot is emberek népesítik be, valamint a valódi világban nem létező állatok. Néhány hagyományos állat is előfordul, mint például egy medve, de az ritkaságszámba megy, az élőlények többsége fantázialény, gyakran 2-3 földi állat összekeveréséből létrejőve. Az Avatar világának emberei négy törzsre oszthatók. A négy kínai őselem, a levegő, a föld, a tűz és a víz törzsére. Az ötödik kínai őselemet, a fémet a földbe vonták be mondván, hogy a fém a föld letisztult formája. A törzsek régen jól megvoltak egymás mellett, a történet idején viszont háborúban állnak egymással, mely háborút a tűz népe robbantotta ki, mivel célja, hogy a többi törzs leigázásával a világ ura lehessen. Minden népben benne rejlik az adottság, hogy néhányan közülük képesek törzsük elemét manipulálni. Az ezen képességgel rendelkezők az idomárok, akik képesek a tudatuk segítségével irányítani az elemeket.

És létezik a világon egyetlen egy személy, az Avatar, aki mind a négy elem fölött hatalommal rendelkezik. Ő rendeltetett a béke fenntartására és a négy nép vezetésére. Az Avatar ciklikus körforgásban mindig másik népből kerül ki, történetünk idején a Levegő népéből. Az Avatar viszont mostanra eltűnt, 100 éve nem látta senki, a világot pedig a háborúk és a káosz fenyegeti.

Történet: A történet a Déli-sark tájékáról indul. Egy testvérpár, Sokka és Katara, akik a víz népéhez tartoznak, egy csónakban ülve rábukkannak egy különös jégtömbre, melybe belefagyott valaki. Különös módon az illető nemsokára felébred és kitör a jég fogságából. Ő Aang, a 12 éves fiú, a történet főhőse. Ja, és mellesleg ő az Avatar, akinek 100 éve nyoma veszett. A testvérpár elviszi őt a falujukba. A faluban alig akadnak férfiak, mivel többségük háborúba indult a tűz népe ellen. Sokka, a legidősebb pedig ő sem lehet több 17 évesnél. Az itt lakók életét egyedül az védi, hogy rejtőzködnek az ellenség elől. Aang felbukkanásával azonban ennek vége szakad. A tűz népe támadást indít a falu ellen, és habár sikerül őket visszaverni, a fiú nem maradhat itt tovább, túl nagy veszélyt jelent a falusiakra.

Küldetése egyébként is elszólítja. 100 évvel korábban a levegő nomádjainak Déli Templomában tanult, így képzett levegő-idomár. De lévén ő az Avatar, a másik három elem idomítását is meg kell tanulnia. Minderre nem maradt sok ideje, mivel a tűz népe, ha tervei megvalósulnak, egy éven belül az egész világot az uralma alá hajtja. Az izgága Sokka és húga, Katara, akinek megvan a képessége, hogy víz-idomár lehessen, úgy döntenek, hogy elkísérik Aangot útján. A fiú első feladata, hogy megismerkedjen a vízidomítás technikájával, így mindenek előtt egy tanárt kell találnia maga mellé. Mivel a víz népének déli falujában már senki sincs, aki taníthatná őt, így útja az északi sarkra, a víz népének másik városába vezet. Katara vágya is az, hogy kitanulhassa a vízidomítás csínját-bínját, így örömmel társául szegődik. Sokka is velük tart, hogy megvédje húgát és bebizonyítsa, hogy milyen nagy harcos.

Útjuk keresztül vezet a fél világon, a tűz népe előtt pedig nem marad sokáig rejtve az Avatar visszatérésének híre. Folytonos üldözés, elszánt harc veszi kezdetét. Az ifjú Avatarnak nem csak a tűz népével, de a rohamosan fogyó idővel is számolnia kell.

Fontosabb karakterek:
Aang: Ő az Avatar. Felelősségteljes posztja ellenére normális 12 éves fiú, akit kezdetben nem a világ megmentése, hanem a minél több móka és kalandok érdeklik. A sorozat folyamán persze megkomolyodik, ahogy egyre nagyobb nyomás nehezedik rá.

Katara: Víz-idomár a víz népéből, a déli törzsből. Tehetséges idomár, az első lány, aki elsajátította a víz irányítását. Ügyes gyógyító is egyben, Aang barátja és segítője.

Sokka: Katara bátyja, izgága és folyton buzog benne a bizonyítási vágy. Bárgyú stílusa ellenére több lány szívét is elhódítja valami módon, és a sorozat előrehaladtával egész jó harcos válik belőle.

Toph Bei Fong: Röviden Toph (ejtsd: Tof). Föld-idomár. Makacs és akaratos, mint egy kőszikla. Vak, de a föld rezdüléseit figyelve képes tájékozódni, így tökéletesen képes helytállni a látók között, már amennyiben föld van a talpa alatt. Csak a második évadban tűnik fel.

Zuko: Ő a tűz népének kitagadott hercege. Szembeszállt apjával, mikor az katonáit a halálba küldte. Egy csúnya sebhely és a kitagadás lett a jutalma. Megszállottan üldözi az Avatart, mert úgy hiszi, elfogásával visszaszerezheti becsületét. A sorozat folyamán rengeteget változik a személyisége, talán ő a legkiemelkedőbb és legjobban megformált karakter.

Iroh: Zuko nagybátyja és segítője. Igen kifinomult és művelt ember. Régen rettegett tábornok volt, ma már inkább csak a tea érdekli, melynek elkészítéséhez mesterien ért. Ő az, aki tanácsaival igyekszik jó úton tartani Zukkót, ő testesíti meg a józanságot.

Azula: Zuko húga. Igen ambiciózus és törtető, aki az útjába áll, azt eltapossa. Alapvetően negatív karakter, de azért ennél több van benne.

A címről: A sorozat címe Avatar: The Last Airbender, de néhány országban, Avatar: The legend of Aang címen jelent meg (ahogy hazánkban is). Már az eredeti címben is megtalálhatók ezek a kínai írásjelek: 降卋(世)神通, melyek jelentése "A szent médium, ki alászállt a halandók világába", innen származhat az Aang legendája alcím. A sorozat könyvekre oszlik. Az első a Víz, a második a Föld, a harmadik a Tűz könyve, melyek rendre 20, 20 és 21 részesek. Az első sorozat sikerén és jó kritikáin felbuzdulva a Nickelodeon szorgalmazta a második és harmadik évad elkészítését. Hatalmas pozitívum, hogy ezek színvonala eléri, talán meg is haladja az első évadét.

Háttér: Alapvetően egy kínai mitológián és harcművészeteken nyugvó, fantasy elemeket magába integráló sorozatról van szó. A víz-idomárok harcstílusának alapját a Tai Chi, a föld-idomárok stílusát a Hung Gar adja. A tűz népének harcművészete az Északi Saolin stílus jegyeire alapoz, míg a levegőidomárok mozdulatait a Ba Gua stílus határozza meg.

Mozi adaptáció: A sorozat, melynek közel 4,5 millió nézője akadt, felkeltette a filmgyárosok figyelmét is. A Paramount Pictures egy trilógiát tervez készíteni az Avatar történetéből, melynek írója, rendezője és producere a közismert M. Night Shyamalan lesz. Az ő neve pedig szinte önmagában garancia a sikerre.

Magánvélemény: Mind a mű története, mind grafikai megvalósítása eléri a "hagyományos animék" színvonalát. A sorozat könnyed vígjátéknak indul, de a második évad hangulata már kicsit komorabb, a harmadiké pedig már kifejezetten borús. A karakterek fejlődnek, tanulnak. Jól látható a sorozaton, hogy jól átgondolt és profi munka. A harcokra igen nagy hangsúlyt fektetnek, azok egyfelől a klasszikus kínai kungfu filmek hangulatát idézik, másfelől az elemek harcával erős fantasy hatást keltenek. Ez egy igen kimagasló alkotása az amerikai rajzfilm iparnak, véleményem szerint megérdemli az anime besorolást. Érdemes megnézni!