Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Animatrix

  Az Animatrix kilenc animált rövidfilm gyűjteménye, melyeket különböző alkotók készítettek, akiket valamilyen módon megihletett a Mátrix című film világa. A kilenc filmből négyet Andy és Larry Wachowski írt, a Mátrix trilógia író-rendező testvérpárosa. Ez a négy film közvetlen kapcsolatban áll a Matrix filmek történetével. A többi rövidfilmet különböző, híres japán anime-rendezők készítették el. Emiatt az egyes filmek stílusban és szemléletmódban is lényegesen eltérnek egymástól.

The Final Flight of the Osiris
Írta: Andy és Larry Wachowski (Matrix)
Rendezte: Andy Jones (Final Fantasy)
A Thaddeus kapitány irányítása alatt álló Osiris hajón a legényég véletlenül kihallgatja a gépek terveit, és megtudják, hogy azok az emberiség utolsó városát, Ziont akarják megtámadni. Minél gyorsabban szeretnék átadni az üzenetet Zionba, hogy figyelmeztessék a várost a közelgő veszélyre. Csakhogy közben a hajót egy csapat őrszem üldözi.

The Second Renaissance Part 1
Írta: Andy és Larry Wachowski (Matrix)
Rendezte: Mahiro Maeda (Blue Submarine No. 6)
A Mátrix által létrehozott Történelmi Archívum-program elmeséli a nézőknek, miként hozták létre az emberek a mesterséges intelligenciával rendelkező robotokat, és hogyan szabadult ki az emberiség kezéből ez a találmány, amikor az első robot fellázadt gazdái ellen. Ezután a robotok saját államot hoztak létre, és versenyre keltek az emberi civilizációval.

The Second Renaissance Part 2
Írta: Andy és Larry Wachowski (Matrix)
Rendezte: Mahiro Maeda (Blue Submarine No. 6)
Megkezdődik a háború az emberek és gépek között. Miután az emberek kísérlete minden gép elpusztítására kudarcot vallott, az emberek nukleáris fegyverekkel próbálkoznak a gépek ellen, de ez is hatástalan. A gépek örökös energiaforrása a Nap, így az emberek a nap elsötétísévéel próbálják megállítani a pusztítást. De a gépek felfedezik, hogy a Nap nélkül is képesek végtelen energiát szerezni...

Kid's Story
Írta: by Andy and Larry Wachowski (Matrix)
Rendezte: Shinichiro Watanabe (Cowboy Bebop)
Michael Popper, egy átlagos tizenéves fiú felébred, és megfogalmazódik benne a kérdés: "Miért tűnik valóságosabbnak az álmom, mint maga a valóság?" Az interneten keresztül elgondolkodtató választ kap a kérdésére. Mánap az iskolában titokzatos telefonhívást kap a Matrixból ismert Neo-tól, aki figyelmezteti, hogy üldözik, és azt mondja neki, törjön ki. A Matrix elejéhez hasonlatos üldözés után a fiú valóban felébred a Matrixból.

Program
Írta és rendezte: Yoshiaki Kawajiri (Ninja Scroll, Vampire Hunter D)
A Mátrixból ismert harci szimulációs játék közepébe kerülünk, ahol egy fiatal nő és egy férfi küzdenek egymással. A nőnek választania kell a küldetése és a szerelem között.

World Record
Írta: Yoshiaki Kawajiri (Ninja Scroll, Vampire Hunter D)
Rendezte: Takeshi Koike (Wicked City)
A Mátrixból két kiút létezik. Van, aki képes meghackelni, és kitörni belőle. És van, aki az álomvilágból emberfeletti teljesítménye és akaratereje révén képes felébredni. Dan, a 100m-es gyorsfutás világbajnoka a saját rekordját akarja megdönteni. És akaratereje révén képes átlépni a Mátrix határait. 

Beyond
Írta és rendezte: Koji Morimoto (Akira)
Yoko macskája elcsavargott, ezért a lány a keresésére indul. Néhány kölyök egy elhagyatott házba vezeti, ahol a világ teljesen a feje tetejére állt, és az Univerzum törvényei nem érvényesek. Ahol a lehetetlen valósággá vált.

A Detective's Story
Írta és rendezte: Shinichiro Watanabe (Cowboy Bebop)
A fekete-fehér film egy Ash nevű magándetektív történetét meséli el. Egy ismeretlen ügyfél megbízza, hogy kapja el a hírhedt hackert, Trinity-t. A munka közben a férfi sokkal többet tud meg, mint amennyire számított volna.

Matriculated
Írta és rendezte: Peter Chung (Aeon Flux)
Az emberiség bujdosásra van ítélve a világban, senki nincs biztonságban a gépek elől. De mi lenne, ha a helyzet megfordulna, és egy gép kerülne az emberi Mátrixba?

A kilenc film érdekes művet alkot, mindenképpen érdemes megnézni, de csak akkor, ha már láttad a Matrix c. filmet. A négy Wachowski-rövidfilm bevezetését képezi a Matrix Reloaded filmnek, tehát egyes jelenetek a filmtriológia második részében visszaköszönnek. 
Az eltérő stílusok révén biztos lesz olyan rész, ami valakinek nagyon, és ami kevésbé tetszik. Az én személyes kedvencem a Beyond. De tulajdonképpen mindegyik rövidfilm nagyon élvezetes, gyönyörű animációval. Mindegyiken világosan látszanak a rendezők egyéni, jellegzetes stílusjegyei.
Némelyik film karakterdizájnja egyáltalán nem tetszett, de a kitűnő rendezés és történet miatt mindegyik nagyon jó a maga nemében.
A rendezés és ábrázolásmód néhol nagyon alternatív, művészfilm-jelleget kölcsönöz a rövidfilmeknek. Ha érdekel a Matrix előtörténete, és a mondanivalója, a Matrix Reloaded helyett inkább ezt nézd meg. Néhány jelenet meglehetősen brutális képi megjelenítéseket tartalmaz, tehát nem gyerekeknek való.