Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A death note

 "Akinek a neve felkerül a halállistára, meg kell halnia..."  


Yagami Light egyáltalán nem átlagos középiskolás, ugyanis csodagyerek. Magasan kiemelkedik az átlag tanulók közül, írtó jó stratégiai érzékkel, felfogó képességgel és rögtönzéssel. Az ő kezébe kerül egy Death Note, vagyis a shinigamik (halálistenek) által használt könyvek egyike. A sorozatot ez az egyetlen (majd később néhány másik) könyv tartja lendületben, ennek köszönhető az egész bonyodalom és a rengeteg felfoghatatlanul egyedi fordulat. Klisé, másolatszag sehol, de még csak animés körökben is teljesen egyedi sorozat, mely az utolsó percig kiszámíthatatlan.

"Az írás csak arra a halandóra hat, akinek az arcát maga elé képzeljük – azonos nevű emberek az arcképük ismeretének hiányában nem halnak meg."

37 rész, melyben ugyan van üresjárat, de azok a részek kezdeti jelentéktelenségükkel alapozzák majd meg a későbbi csattanót. Melyből több is van az animében, ha nem figyelünk kellőképpen, kapkodhatjuk a fejünket. A könyv szabályaival történő cselezgetések színt visznek a sztoriba, az elrugaszkodás a valóságtól pedig csak és kizárólag ennyiben mutatkozik meg, ugyanis egy teljesen realisztikus jelenkori Japánt (de később Londont, Los Angelest) láthatunk, teljesen hihető karakterekkel. A halálistenek, akik a szürreális vonulatot képviselik, de mivel ők saját kényelmüket semmiért cserébe sem dobnák fel, nem sok vizet zavarnak, csak passzív megfigyelők. Ryuk, Light kísérője csak az almát szereti, de azt nagyon.

"A kiválasztott név leírása után 40 másodpercen belül meg kell határozni a halál okát."

A történet fő kérdése: igaza van-e Lightnak, amikor minden katolikus nevelést és hollywoodi jófiú szerepet félredobva elkezdi nevekkel megtölteni a Halál könyvét, amibe ha belekerül valaki neve, az bíz elhalálozik. Meg lehet adni a halál módját, de nem fontos, ilyenkor 40 másodpercen belül szívrohamot kap a kiválasztott célszemély. Nos, Light úgy dönt, megtisztítja Japánt, majd később az egész Földet a bűnözéstől és háborúktól azzal, hogy előbb a legfőbb gonosztevőkkel (diktátorok, sorozatgyilkosok), majd később az egyre szűkülő körben a szinte bűnnek sem számító embereket (akár tolvajlás) teszi el láb alól szívroham segítségével. Természetesen ezt a bűnmegelőzés nem nézi jó szemmel, és azon nyomban nyomozni is kezdenek a névtelen gyilkos (Kira) után. Mivel a rendőrség tanácstalan, beszáll a nyomozásba egy L nevezetű titokzatos figura, akinek arcát és igazi nevét senki sem tudja, de észjárásával rengeteg bűnügyet felderített már a háttérből. Mondanom sem kell, az anime csúcspontja a Light és L közötti "összecsapás", mely ezúttal minden akciójelenet nélkül zajlik, az egész sorozatban találhatunk vagy 3 lövöldözést, azok sem az adrenalinos kategóriából.

"Amennyiben a halál okának meghatározása elmarad, az áldozat 1 percen belül infarktust kap, és meghal."

Szóval igaza van-e Kira-sannak? Vajon az ember eredendően bűnös, és nem szabad, hogy marcangolja a bolygót, ezáltal írtsuk is ki őket? Nem érdemli meg a második esélyt, az oly sok éven át használt (és ezek szerint teljesen használhatatlan) törvényrendszereket dobjuk a sunyiba, teremtsünk újakat? Teremtsünk új világot? Képes-e erre egyetlen ember, még ha rendkívüli aggyal is van megáldva?

"A halál okának meghatározása után további 6 perc 40 másodperc adott arra, hogy a halál konkrét részleteit kifejtsék.”

Van-e jogunk egyáltalán ítélkezni? Hagyjuk a világot és abban az emberiséget elsorvadni ebben az egyre terpeszkedő mocsokban, vagy próbáljunk kemény eszközökkel igazságot szolgáltatni felettük? Rengeteg a kérdés, de ne féljünk, a történet alatt mindent megmagyaráznak, csak az erkölcsi mondanivalót nem. Azt nekünk kell eldöntenünk, mi hogyan viszonyolunk hozzá, és mi hogyan viselkednénk egy ilyen helyzetben.

„A Halállista minden oldala, és azok darabkái ugyanazzal a hatással bírnak, mint az egész füzet. Bármivel lehet írni rá (például vér), amíg a betűk jól olvashatóak.”

A sorozatot a Madhouse stúdió készítette, természetesen manga alapján. A történet több helyen eltér, ezért érdemes a manga formát is beszerezni. Mivel a stúdióra jellemző a magas képi színvonal, így a Death Note is gyönyörű rajzokkal, remek beállításokkal, fényeffektekkel és művészi megoldásokkal büszkélkedhet. A zene kellően misztikus, a hátborzongató opening alatt szóló metál szerzemények (a második intro körülbelül a sorozat felétől látható) kellően megteremtik a hangulatot, ám félrevezetőek: akciódús epizódokat várnánk, amelyek viszont elmaradnak. Japánban persze nem hagyhatták ki a történetben rejlő lehetőséget, és két elég jól sikerült filmes verziót is elkészítettek hozzá, híres színészek közreműködésével (a Lightot alakító Tatsuya Fujiwara például a Battle Royale főszereplője volt).
A Death Note (Kirához hasonlóan) számos rajongót szerzett világszerte, próbáld ki Te is, nem fogsz csalódni.

 

death_note_006.jpg death_note_005.jpg